Fracking al Berguedà

Dimecres, 16 d’octubre de 2013

El Govern català denega els permisos de cerca d'hidrocarburs de Montero Energy.

El Govern català ha denegat els permisos d'investigació d' hidrocarburs denominats Darwin i Leonardo sol·licitats per l'empresa Montero Energy Corporation, segons ha acordat en la reunió setmanal del Consell Executiu.

La negativa es basa en què l'empresa no va presentar un projecte d'investigació " amb el mínim contingut que estableix la normativa d'hidrocarburs , sinó un programa de treballs de caràcter genèric" , sense vinculació amb la informació geològica existent de les zones a investigar.

La multinacional sol·licitava permís per investigar principalment en diverses comarques de la Catalunya central i Lleida: 'Darwin' comprenia 89.683 hectàrees en municipis de la Noguera, Urgell, Solsonès, Segarra i Anoia, mentre que 'Leonardo' afectava 76.641 hectàrees de localitats d'Osona, la Garrotxa, el Berguedà i el Bages.

La petició havia despertat recels en aquestes zones per l'ús de la tècnica del 'fracking' per part de Montero Energy, les al·legacions a la denegació de permisos han estat desestimades per la Generalitat.

Aquesta tècnica consisteix en la fragmentació del subsòl amb aigua a pressió acompanyada de sorra i productes químics per perforar la roca, el que genera esquerdes no controlables que poden provocar per exemple la contaminació d'aqüífers, segons argumenten els seus detractors.

El 17 de setembre, el conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, va anunciar que el Govern "descarta el 'fracking' com a tecnologia aplicable al territori català", i ha avançat que durà a terme diverses modificacions normatives per impedir que es utilitzi aquesta tècnica a Catalunya.

Darrera actualització: 18.08.2020 | 18:14